Geschiedenisles

Mama studeerde in een ver verleden geschiedenis en zo nu en dan komt dat nog wel eens bovendrijven. Zo ook afgelopen zondag, bij de troonswissel op onze Nationale Feestdag. Een mooie gelegenheid om Lucas nog eens wat bij te brengen. Aan de hand van de (overload) aan foto’s op internet begon ik een hele uiteenzetting over prinsen en koningen en oud-koningen en Lucas was bijzonder geboeid. Zijn commentaren waren zeer mediawaardig – in aanmerking genomen dat je tegenwoordig niks te melden moet hebben, om toch in de media te komen: “Die mevrouw (Fabiola) is wel écht oud he mama. Ik vind eigenlijk niet dat die op een koningin lijkt, eerder op een heks.” Vervolgens een hele reeks foto’s van Filip en Mathilde: “Gelukkig heeft de nieuwe koning zijn baard afgescheerd he mama, anders was hij zeker nooit koning mogen worden, met zo’n lelijke baard.” In navolging van alle royalty watchers had hij ook nog heel wat bedenkingen bij de kledingstijl van ons koningshuis: “Mama, waarom dragen die (Albert en Filip) zo’n lelijke oude kleren? Kijk mama, die mevrouw (Paola) heeft precies komkommers op haar kleedje. Als ze nog koningin was, zou ze dat toch niet mogen dragen he, dat zouden de mensen van ons land toch niet willen he.”

Maar het beste moest nog komen. Na een heleboel vragen bij de foto’s van Filip aan het graf van de onbekende soldaat en een uitleg van mama over de twee wereldoorlogen, merkte Lucas, een vorige geschiedenisles van mama indachtig, op: “Op jouw werk is het ook al twee keer oorlog geweest he mama? En oorlog is niet fijn he, ik zou daar niet graag willen werken hoor, als het daar altijd maar oorlog is.”

2 gedachten over “Geschiedenisles”

  1. Volgende les iets over het protocol ?

    Nah, dit is geweldig! Lucas lijkt het goed te maken en dat is het belangrijkste.

  2. Leuk dat hij zo geboeid luisterde, er is een paar jaar geleden een prentenboek over de vorige koning en zijn dagelijkse leven verschenen voor jonge kinderen. Misschien is het interessant voor Lucas om er eens in te kijken? Je kan het denk ik wel terugvinden in de bibliotheek, het zou zich onder de categorie beroepen moeten bevinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.