Tussen twee vuren

Lucas heeft een paar mindere dagen achter de rug: misselijkheid, overgeven en een pijnlijke infectie rond zijn neus en mond. Deze morgen werd de morfine weer verhoogd, waardoor hij vandaag vrij suf, maar wel pijnvrij was. Juf Esther kwam deze namiddag met/naast hem knutselen en de glimlachjes die af en toe om Lucas’ mond verschenen gaven aan dat hij dat wel fijn vond.

IMG_5345

Het zijn heftige dagen. Binnenshuis worden we geconfronteerd met een vreselijke lichamelijke aftakeling, maar mentaal blijft Lucas, ondanks de medicatie, bij de pinken. Tegelijk danst en huppelt hier een vierjarige rond, volledig in de ban van de Goedheiligman en zijn gekke assistenten.

In de stad hangt onmiskenbaar de sfeer van feesten en feestdagen: lichtjes, kerstbomen, de stal, cadeautjes … De Kerstmarkt wordt opgebouwd en gaat weldra open. Hoe moeten daar in godsnaam aan meedoen? Wat valt er dit jaar te vieren? Zullen we überhaupt ooit nog iets te vieren hebben?

En toch proberen we niet toe te geven aan die momenten van vertwijfeling. We zijn het aan Lucas, aan elkaar en aan ons gezin verplicht het beste te halen uit elke dag. Dus vieren we dit weekend Sinterklaas en versieren we wellicht volgende week de kerstboom.

Pijnlijk, met een klein hartje, maar moeilijk gaat ook.

6 gedachten over “Tussen twee vuren”

 1. Misschien helpt het een heel klein beetje als wij aan jullie denken en een kaarsje branden, hier aan de kerstboom in onze living, maar ook aan het kerststalletje in het dorp.

  Wederom heb ik tranen in mijn ogen… Terwijl ik mijn kleine 3 jarige nog een uur geleden hoorde zeggen, ‘wat mooi mama, de lichtjes in de kerstboom, zo gezellig’, besef ik door jullie verhaal telkens maar weer hoe broos dat geluk en genieten is.

  Ik hoop dat jullie er toch wat van kunnen maken… Eerste keren, laatste keren, het leven is moeilijk en hard, en vaak onrechtvaardig. Jullie zijn een prachtgezin!

  1. Het leven kan inderdaad moeilijk en hart zijn maar het kan niet rechtvaardig of onrechtvaardig zijn. Rechtvaardigheid en onrechtvaardigheid zijn menselijke waarden. Wij, mensen, kunnen kiezen voor het goede of het slechte en zo rechtvaardig of onrechtvaardig zijn. De natuur kiest niet, de natuur dobbelt.
   De manier waarop jullie met Lucas en met elkaar omgaan: dat is Rechtvaardigheid, dat is Goedheid, dat is Liefde.

 2. Vieren is nu even een moeilijk woord. Het zal altijd een moeilijk woord blijven, zeker in deze periode. De warmte waarmee jullie Lucas omringen en waaruit jullie steeds maar kracht blijven putten om overeind te blijven, zal in de toekomst de basis zijn om toch nog te kunnen vieren.

 3. Ik heb echt bewondering voor jullie. Hoe jullie er mee omgaan. Het is inderdaad een enorm moeilijke periode : een periode die leuk en tof moet zijn voor de kinderen, dan Kerst. We blijven zeker aan jullie denken. En aan de dappere Lucas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.