Sterven

“Mama, hoe groter Ruth en ik worden, hou ouder dat papa en jij worden he?” vraagt Lucas. “Ja, dat is zo” zeg ik, mij voorbereidend op weer een flinke dosis Lucas logica. “Dan ga je ook sneller sterven, want dan ben je al oud.  Vind je dat wel leuk, mama, dat je dan sneller gaat sterven?” Mama slikt een paar keer (wat moet ik daar nu weer op antwoorden?!) en zegt dan: “Dat weet ik nog niet hoor Lucas, want zo oud ben ik nu ook weer niet.  Ik ga nog niet meteen dood hoor.”  Lucas knikt “Jij bent nog maar een beetje oud.  Maar papa is al héél oud hoor.  Die zal wel veel sneller doodgaan dan jij.” Mama: “Oei, ik hoop van niet hoor, papa kan beter nog lang leven, anders zullen we hem veel te hard missen.”

Een tijdje later: “Mama, kindjes kunnen toch niet doodgaan he?  Alleen oude mensen gaan dood he?” Mama: “Nee Lucas, kindjes kunnen jammer genoeg ook soms doodgaan.  Als ze een ongeluk hebben op straat bijvoorbeeld of als ze heel erg ziek zijn.” Lucas knikt: “Ja, als ze kanker hebben en er is geen goeie Chemo Kasper.  Maar ik heb wel een goeie Chemo Kasper he mama.  Dus ik denk niet dat ik ga doodgaan hoor.” Mama slikt nog maar eens en zegt: “Neen, dat denk ik ook niet.  Chemo Kasper en zijn vriendjes doen heel erg hun best om jou beter te maken.” Lucas denkt even na en zegt dan: “Maar ik wil ook liever niet doodgaan hoor mama, want dan slaap je altijd en kun je niet meer wakker worden en ik vind slapen niet fijn.  Ik ga nog niet doodgaan, want ik blijf liever nog een beetje wakker.” En vrolijk huppelt hij weg.  Genoeg kleuterlogica voor vandaag.

4 gedachten over “Sterven”

  1. Kleuterlogica, maar dan uit de mond van een zeer intelligent en door omstandigheden een behoorlijk volwassen ventje. Sommige mensen zeggen dat kinderen het concept “doodgaan” niet begrijpen, niet kunnen vatten. Dit bewijst toch maar dat er veel meer kan omgaan in een kinderhoofd dan wij denken… Dit moet een wel heel erg moeilijk gesprek zijn voor een moeder!
    Dikke kus x

  2. jeetje… dat is kippenvel. als mijn kinderen met zo’n vragen komen, heb ik jou als hulplijn he… ik heb enkele boeken over het onderwerp rouwen met kinderen die je gerust mag lenen, maar zo te zien lukt het je aardig om zo’n beladen onderwerp eerlijk en zonder franjes toe te lichten. chapeau!

  3. Ik weet het haast zeker, als 5-jarige peuter had ik nog geen flauw benul wat het betekende om dood te gaan. Maar ik had dan ook een bijna onbezorgde peutertijd. Lucas wordt er vroeg mee geconfronteerd en het houdt hem duidelijk bezig. Wat heeft hij al een enorm redeneringsvermogen ! Het is misschien ook goed dat hij het zo openhartig vraagt. Als ouder lijkt het wel niet altijd gemakkelijk om een juiste en bevredigende antwoord te geven. Maar jullie slagen hier wonderlijk goed in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.