Palliatieve sedatie

De tumor groeit. Sinds twee dagen heeft Lucas enorme drukpijn achter zijn linkeroog en -oor. De tumor is intussen ook zichtbaar in zijn mond. De pijnmedicatie en sedatie is sinds gisteren verdubbeld, want pijn is wel het laatste dat we hem nu willen aandoen.

Lucas is op dit moment nog niet volledig gesedeerd. Er zijn nog wakkere momenten, maar het is heel erg moeilijk te peilen hoe lang we die nog kunnen in stand houden. Tijdens die wakkere momenten wil hij drinken, maar hij kan het niet. Hij wil dingen zeggen, maar we begrijpen hem niet. Zo hartverscheurend, zo schrijnend.

De volgende stap is volledige sedatie, zodat hij niet meer bij bewustzijn komt. We vragen ons af wanneer deze stap te zetten. Wanneer weegt Lucas’ pijn zwaarder door dan zijn ijzersterke wil om erbij te zijn? 

Niemand kan dit beantwoorden. Wat een ellende. 

24 gedachten over “Palliatieve sedatie”

 1. Een woord van troost, warmte en medeleven, sturen wij jullie toe op deze droevige dag.
  Wat een lijden voor jullie allemaal maar vooral voor Lucas. Veel liefs ….

 2. Niet te doen toch. Zo’n lijden voor Lucas. En voor de naasten die er bij zijn en dit allemaal ook moeten meemaken. In gedachten bij jullie !!!

 3. Mijn hart breekt, ik herken elke stap die jullie moeten zetten, elke vreselijke keuze die jullie moeten maken … Begeleiden, koesteren, laten weten dat jullie er zijn en hem heel graag zien, meer kun je op een bepaald moment niet meer doen. Heel veel sterkte, heel veel moed.

 4. Wat een ommekeer na dagen vol kleine gelukjes! We leven met jullie mee, we denken aan jullie, we laten een kaarsje branden, en… We weten dat dit het verdriet niet verzacht. Terwijl wij ons zorgen maken om het eindejaarsmenu, blijf ik jullie warmte toch voelen. De kaars blijft branden en ik hoop dat dat toch een beetje tot bij jullie voelbaar is. Dikke zoenen.

 5. vele kaarsjes branden rond jullie…om klaarte in zoveel niet weten… hoe diep in vertrouwen en liefde … hoelang hoever is de nacht… jullie zo koesterend rond Lucas en wij met velen op afstand mee koesteren …

 6. ook hier heel wat brandende kaarsjes en kindjes, die hoewel ze Lucas niet kennen, toch geregeld aan hem denken en meeleven.

 7. We geven jullie in onze gedachten alle steun. Wat jullie ook beslissen, het zal altijd de juiste weg zijn die jullie inslaan. Als mens staan we machteloos tegen dit lijden. Voor Lucas telt alleen het comfort van het zachte slapen en de warme liefde die jullie hem nu nog kunnen geven.

 8. Lieve mensen bij het einde van het jaar stellen jullie terecht de vraag wat eindig het snelst het jaar of Lucas te midden van jullie. Probeer van de tijd die rest hem te koesteren en weet dat wat jullie tegen hem zeggen hij wel degelijk hoort en begrijpt. Een kaars branden is niet voldoende maar de steun van vele mensen zal jullie erdoorheen helpen.

 9. Hier word ik opnieuw heel erg stil van. Wat kunnen we nog anders dan hopen dat Lucas ondanks alles rustig en in vrede zal kunnen heengaan, en dat jullie draagkracht blijven krijgen in dit onnoemelijk lijden en verdriet, in deze onomkeerbare situatie. Ik blijf er om bidden.

 10. Wat een sterke ouders en familie zijn jullie. Wat kunnen we veel van jullie leren. Iedereen wil jullie helpen, niemand kan het. De natuur beslist er anders over. Sterkte

 11. Tomas, I’ve just heard and, although I can’t understand every word, I am trying to understand how you all must be feeling but I fail.
  What I can say is that I hold Lucas and your family in my thoughts and I’m hope these days will be made the best they can be.
  Your English friend, John

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.