In het reine komen

Een rouwproces moet psychologisch gezien één van de boeiendste dingen zijn om te bestuderen en te observeren. Alle mogelijke emoties worden erin vertegenwoordigd en vechten om beurten voor de eerste plaats. Voor wie er door moet, is het hard labeur. Er wordt niet voor niets gesproken over “rouwarbeid”.

Doorheen het web van verdriet en het gemis, loopt ook een draad die -hopelijk op termijn- tot een soort van bevrijding zal leiden. Dit proces kunnen we niet anders omschrijven dan proberen met zichzelf in het reine te komen. Er komt veel verdriet en schuldgevoel naar boven: om de vreselijke aftakeling die we onze zoon niet hebben kunnen besparen, om het feit dat onze dochter haar grote broer moest verliezen en we haar niet konden behoeden voor zoveel verdriet op zo’n jonge leeftijd, om de zware medische beslissingen die we moesten nemen om Lucas’ bestwil, maar volledig indruisend tegen zijn levenslust en zijn “Wille zum Leben”. Deze gedachten duiken regelmatig op en laten zich niet gemakkelijk onderdrukken.

Het helpt om er met elkaar en in beperkte mate ook met anderen over te praten. Het helpt om met vele anderen herinneringen op te halen aan de “goede oude tijden”, het beste tegengif tegen de zwartgalligheid die toch altijd om de hoek loert. Het helpt ook dat we niemand als schuldige of verantwoordelijke kunnen aanduiden voor Lucas’ ziekte, aftakeling en dood. Het klinkt misschien gek, maar het feit dat er nergens ter wereld iets gedaan had kunnen worden om hem te genezen, helpt ook. In het reine komen met het overlijden van je kind, als blijkt dat geld, afstand of praktische bezwaren een levensreddende behandeling in de weg stonden, moet verschrikkelijk zijn.

Het hele rouwproces zal ons nog veel tijd en energie kosten.

5 gedachten over “In het reine komen”

  1. Vergeet nooit dat jullie voor Lucas alles gedaan hebben wat menselijk mogelijk was, en nog veel meer. Vergeet nooit dat wij met jullie al vreugde en verdriet hebben gedeeld, en dat jullie ook nu niet alleen zullen staan, wij willen met jullie blijven delen.

  2. Het is prachtig en sterk dat jullie Ruth zo ondersteunen en. … ik kan het niet correct verwoorden, maar hoop wel dat jullie het aanvoelen.

  3. In alles was en is liefde jullie kompas…..elke stap/ beslissing gedragen door liefde… Lucas for Life… een boek waard als monument voor die ongelooflijk dapperste jongen Lucas…

  4. Een Engelse vriendin heeft het regelmatig over “to process things” en dat is het helemaal. Een proces, van lange adem, van licht zien en lucht krijgen, omringd door mensen die jullie graag zien en omgekeerd. Heb veel bewondering voor jullie en wens jullie veel moed en warmte toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.